Rozjizdeni startupu versus rizeni rozjete firmy (detailneji)

Docela rad rozjizdim nove startupy. Beru to jako takove mentalni cviceni. Premyslet jak co udelat, aby to fungovalo. Ono to je zaroven i hrozne tezke jakykoliv startup rozjet Kdyby slo jednoduse vymyslet startup, ktery bude okamzite vydelavat miliony tak by to delal kazdy, ze? Jenze ono to tak jednoduche neni. Takze to je asi duvod proc me to docela bavi. Ze si s tim clovek musi fakt pohrat nez na neco prijde. A bavi me ten proces. Obzvlast kdyz delate s lidmi u kterych vidite, ze to jde tim spravnym smerem. Tim myslim myslenkove. U startupu je totiz vsechno nejasne. A v tech nejasnostech se hledaji vlakna, ktera by mohla vest spravnym smerem. A kdyz se lide dokazou pochopit a stavet na tom tak je to dobry pocit. Pro me tento pocit znamena, ze se pobavim osobne nebo po telefonu treba s programatorem. Snazim se mu vysvetlit myslenku o co me jde. Je to naprosto nedokonale jak to vysvetluji. Ale ten programator to pochopi a vytvori neco jeste lepsiho a ja vidim, ze to jde presne tim spravnym smerem. Neni to svazane zadnymi procesy jako kdyz mate rozjetou firmu.

A ted k te rozjete firme. Tady mluvim o Shipito. Vsechno funguje a penize vydelavame. Takze v tomto uz jsme davno prekrocili tu tezkou prvni fazi. Ve firme jsou zavedene ruzne procesy. Ale dochazi ke zmenam. Meni se vnejsi podminky. Meni se i veci uvnitr firmy. Rosteme. Meni se konkurence. A najednou vidim, ze kdyz zmenime nejaky zavedeny proces (coz je taky hodne tezke) tak muzeme okamzite ovlivnit statisice dolaru v prijmech. Nebo naopak, kdyz ten proces nezmenime tak prijdeme o statisice dolaru v prijmech. Ono totiz funguje obojim smerem. A nekdy je vubec tezke odhadnout co ta zmena skutecne s temi cisly provede.

Dalsi velmi tezka vec je, ze kazda zmena ovlivnuje hrozne moc lidi. Nejenom zakazniky, ale treba dodavatele. Zmenite nejaky zpusob posilani a najednou jeden dodavatel muze prijit o statisice dolaru v prijmech a je z toho ohen na strese. Vse se musi delat mnohem citliveji. Az tak skoro politicky, abysme si neznicili vztahy. Kdyz necham udelat pujcku na novem skladu jedne bance, tak druha banka je dotcena, ze jsem nepouzil je. A tim vsim musim denodenne proplouvat a delat citliva rozhodnuti. Je to velmi tezke, ale v uplne jinacim stylu nez u startupu. To je i duvod proc lidi z bank nebo z ruznych dopravnich firem neustale chteji mit se mnou nejake schuzky nebo obedy. Chteji vedet presne co delam a ovlivnovat tyto rozhodnuti. Ono to rozhodnuti klidne muzu udelat behem peti minut. V tom je ta krasa, ze si to skutecne muzu delat sam. Jen je tam hacek, ze ty rozhodnuti maji dost velke dusledky.

V tom je asi nejvetsi rozdil mezi rozjizdenim startupu a rozjetou firmou.

Spread the love

2 thoughts on “Rozjizdeni startupu versus rizeni rozjete firmy (detailneji)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *