Provoz pizzerie zahajen

Ve stredu jsem letel letadlem z Bali. Zrovna kdyz jsem si dal sprchu uprostred letu, tak prisla zprava, ze nam konecne mesto vydalo Business license na provoz pizzerie.

Poprve jsem letel s A380 s Emirates. Ta sprcha fakt neni spatna!

Nezodpovedne jsem pred tremi tydny odjel na dovolenou. Ono to tehdy vypadalo, ze uz kazdym dnem tu licenci na provoz dostaneme. Ale samozrejme jsem byl zase velky optimista, protoze to trvalo dalsi tydny navic. Takze nakonec ta dovolena zas tak neodpovedna nebyla. Stejne bych jen cekal.

Tohle jsem zjistil v podnikani uz davno. Nikdy neodkladejte dovolene, protoze kdykoliv chcete odjet tak se v praci stane neco strasne duleziteho a nehodi se to.

Poslednich 10 dnu jsme porad cekali nez nam tu licenci daji. Mesto rikalo, ze nemaji povrzeni z hygieny (health department), ze mame vse v poradku. Hygiena rikala, ze vse je v poradku a ze nechapou jaktoze to mesto nevidi. Takto probihal emailovy ping pong nez se to vyjasnilo.

Jeste uplne u jedne finalni inspekce jsem se modlil at nas nenuti rusit jedno parkovaci misto (v planech to tak architek namaloval), ze se predela na dalsi misto pro invalidy. Jedno uz mam, ale zase podle nejakeho zakona uz by tam mely byt dve. Ale nikdo si toho nevsiml a proslo to.

Ve ctvrtek jsem prisel do provozovny a zkousel udelat testo. Porad mi vypadaval hak v mixeru. Rikal jsem si, ze urcite neco delam blbe. Ze tomu stroji nerozumim. Nebo nekdo tam neco blbe slozil. Po par hodinach reseni se zjistilo, ze elektrikar prohodil draty. A mixer se tocil na opacnou stranu. Tim padem, se ten hak misto utahovani neustale povoloval.

V patek (5. rijna) jsme otevreli! (tak kdo vyhral pizzu zdarma za nejlepsi odhad??)

Je to tzv. soft opening. V podstate trenujeme zamestnance. Vsechno ladime. Nemame vsechny suroviny. Microgreens nam jeste nestihli dostatecne vyrust (to jsou ty barevne LED svetla co vidite). Salami a sunky maji dovezt az pristi tyden.

Takze pro jednoduchost jsme dali jen SYROVOU pizzu do nabidky. Je to blaznive. Ale verte mi, ze i tak byli zamestnanci trosku prehlceni. Samozrejme ne vsechno fungovalo jak melo. Tak se cely den porad neco zarizovalo a doladovalo. A do toho uz nam prisli prvni zakaznici. Bez zadne reklamy. Proste jen videli, ze je otevreno. Nastesti jen malo, protoze jsem videl, ze mame jeste co delat nez ten provoz bude perfektni.

Stihl jsem udelat prvni rozvazku do kamaradum do firmy co posilaji baliky (byvali zamestnanci ze Shipito).

Prijmuly jsme dnes dva nove zamestnance. Jednu zamestnankyni jsem uz mel. A chtela by byt manazerkou tak ji davam v podstate veskerou odpovednost at si to vyzkousi. Takze mame tri zamestnance. Zatim omezene hodiny. Omezeny jidelnicek. A budeme kazdy den pridavat nove veci.

Spread the love

39 thoughts on “Provoz pizzerie zahajen

  1. Rikala jsem si, jestli vylezes z letadla rovnou do pece, a fakt ze jo! Tipovala jsem 1. rijen a fakt jsem si nemyslela ze by to melo byt az tak pozde. Ale pres ty komplikace je to fakt uspech, gratuluju! Byt pobliz tak prijdem hned ted – vcera deti zadonily a my hledali neco jinyho nez Dominos, no nenasli 🙁 Podavej prosim dal reporty jak to probiha, je to zajimavy. Teda ted nevim jestli neni nahodou lepsi ten trip report 😉

    1. Takže samozřejmě blahopřeju Verzane k nejlepšímu odhadu! Ale bylo to těsně, jen o 3 dny mi to uteklo… Sakra, taky jsi Johne mohl na té dovolené ještě pár dnů zůstat, to je taky nápad, vracet se před víkendem 🙂

        1. Díky! Určitě se tam pokusím zastavit, až do L.A. pojedu, třeba na generální konzulát. Já jsem prostě vždy druhý – něco jako Jára Cimrman… 🙂

          1. Tomu nerozumiem ze si na druhom mieste. Ja som tipoval 9.10. takze mi to nevyslo o 4 dni presne ako Verzane. Ale teraz si uvedomujem ze sa to mohlo chapat aj ako 10.9. no format datumu nebol stanoveny 🙂

            1. Počkej, to si pamatuju. Ty jsi napsal “9/10/2018”. To je docela problém. Psal jsem k tomu asi před měsícem, kdy jsme v komentářích probírali šance tipujících, že předpokládám, že jsi myslel 10. září 2018, protože použití lomítek místo teček evokuje americký formát data (zvlášť na blogu o podnikání v USA). To je pak těžký odhadnout, co jsi myslel. Už by se ti Američané také měli sjednotit se zbytkem světa 🙂

              1. Pokud si myslel 9. října, tak se samozřejmě s Verzanou dělíš o první místo – budete si muset rozdělit jednu pizzu 🙂 Ať si to nějak John rozhodne 🙂

              2. Ano, uznavam, ze je to sporne. Ked som to naozaj myslel na oktober, mohlo by to vyzerat aj na september. Tiez by sa ale dalo povedat na tie datumy kde nebol napisany rok, ze to mohli mysliet o rok -dva neskor 🙂

                  1. Díky! Pripomeniem sa 🙂
                    Hlavne aby sa podnikanie oplatilo za tie nizke ceny co predavas a este aj rozdavas popri tom.

  2. Přeji hodně zdaru Johne! Ta rozvážka bývalým zaměstnancům je dobrá karma hned z počátku!
    V souteži jsem nevyhrál, ale to je jedno…hlavně že se podařilo spustit a už to frčí.
    Jsem zvědavý kdy John začne řešit kam dávat nové pěstební police co už se do provozovny nevejdou.

  3. Gratulujem k otvoreniu! A teraz otazka na zamyslenie: o kolko mesiacov by sa otvorenie pretiahlo, keby nebol internet a hlavne email? 🙂

    1. Tipuju, že by to trvalo tak desetinu času. Email a internet pouze umožňuje věci neskutečně komplikovat. Email a informační systémy umožňují velmi snadno dělat pinpong mezi úřady a vyýšlet kam by se to ještě dalo poslat a tím zvýšit pravděpodobnost, že do toho někdo hodí vidle.

    2. Asi by moc rozdil nebyl. Mozna by to bylo i rychlejsi. Kdo vi. Me pripada, ze to co slo v USA dobre pred 10-15 roky jde uz taky hure.

  4. Tiez som to presvihol o +4 dni, este si mohol pockat na sunku 🙂 Hovoril som si, ze to snad tak dlho nebude trvat, ale sam viem ako sa veci casto a nekontrolovatelne natahuju a tyzdne ubiehaju…V kazdom pripade gratulujem k zahajeniu provozu po takom dlhom case a nech sa dari!

    1. Na tohle mam teorii. Podle me plati trosku jina pravidla v USA vs. Evropa. v Evrope je velke riziko za ztratu reputace. Velke riziko za neuspech. V USA naopak kdyz neuspejes tak se nic nedeje. Ta spolecnost s tim nema problem. Takze Evropani se vice snazi vsechno dokonale ladit. A v USA se to nejak splaca a hlavne se jde na trh ven. Nedavno jsem se o tom bavil s jednim francouzem a myslim, ze to dava docela logiku. Nadaval na americke firmy jak rychle se rozhoduji a nic nepromysli. A ze to je tim, ze cena za neuspech neni tak velka jako v Evrope. Kdyz se neco pokazi tak se to pak jde delat jinak. A v Evrope nad tim budou ve firme premyslet mnohem dele, vse pripravovat, apod. Co si o tom myslite? Plati tato teorie? Sam nemam rad zjendodusovani a generalizaci, ale neco na tomto muze byt.

      1. Myslím že pouštět ven nehotový produkt nebo službu je dneska docela ošemetné, v době různých online hodnocení typu TripAdvisor, Google atp. kde lidi můžou psát recenze a hodnotit.
        Na druhou stranu v long run když je dobrá služba, pár negativních recenzí asi takový vliv mít nebude…

  5. Johne, obrovská gratulace, velká výhra nad byrokratickou hydrou 🙂
    Prosím Tě, k čemu máš na pultu ten modrý kráječ na kopřivy, moje vzpomínka na něj od babičky – jizvy na prstech 🙂

  6. to logo pizzouna je dost strasny – jsem jedinej s timhle nazorem?
    to, ze je to lopata na pizzu a ingredience, bych si nejspis nevsimnul nebyt stareho clanku na tohle tema – jednoznacne v tom vidim jen jakousi creepy face
    verim ze ten business poroste a ze to zvladnes, ale zaroven si dovolim predikovat, ze tohle logo do roka zmizi 🙂

    1. me tohle napada pokazdy kdyz to logo vidim, takovej scary face 🙂 ale nevim jestli prave tohle neni to co upouta pozornost. Je to jiny nez super moderni profi logo, kterych vidim denne xxx a uz mi to neutkvi vubec v pameti. Tohle je nezamenitelny.

      1. uplne souhlasim, ze nemusi byt profi, extra moderni a ma upoutat – muj point byl, ze tohle ma proste negativni konotace (aspon u me teda :-))

  7. Haha, otevrel jsi restauraci ve stejny den, jako moje matka. Taky ji ma jako tobe prijit hromada podstatnych veci az pristi tyden a tak trochu improvizuje. Hodne zdaru! 😉

  8. Preju hodne stesti v novem podnikani a tesim se na reporty a postrehy z provozu. Ctu tento blog od dob XYZ bikes, a Tvuj pristup k podnikani je mi velmi blizky – vcetne toho rozjet to co nejdrive a za chodu to cele doladovat. Je videt, ze te tato nova hracka bude velmi bavit.

  9. John, citam tento blog takmer od jeho pociatkov. A vzdy sa mi pacilo, ako sa delis so skusenostami (a starostami) delegovania veci na zamestnancov.
    Vies sa v niektorom clanku viacej rozpisat o tom, ako si vsetku zodpovednost hodil na zamestnankynu, co chce byt manazerkou? Urcite to bude zaujimat aj druhych podnikatelov, kde delegovanie je kazdodenny proces a utrapy 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *