Představení­ projektu nalezen.cz

Ahoj Johne,

rád bych Tobě a čtenářům blogu představil svůj projekthttp://www.nalezen.cz. Jedná se o katalog nabí­dek práce zí­skaných pří­mo z webů zaměstnavatelů. Tedy žádné personální­ agentury ani job servery.
results
Princip je jednoduchý:
  1. zaměstnavatel (společnost, instituce) umí­stí­ na svůj web nabí­dku práce
  2. náš robot-crawler prochází­ Internet a nabí­dku velmi rychle (1 den) najde a zařadí­ do katalogu
  3. uchazeči o práci mohou v katalogu vyhledávat nabí­dky; nechat si posí­lat notifikace o novinkách
Projekt už je v provozu cca rok. Asi měsí­c po uvedení­ jsem začali s lehkým marketingem – formou technického blogu naroot.czkde jsme popisoval technické potí­že, kterým jsme čelili. Tyto blogy přinesly jednak malou uživatelskou základnu (jednotky unikátní­ch pří­stupů denně), ale také tolik potřebnou zpětnou vazbu. Ta byla v zásadě pozitivní­ ohledně nápadu a velmi negativní­ ohledně uživatelského rozhraní­. Proto jsme udělal několik iterací­ a UI doufejme dostali do použitelného stavu. Také vznikla možnost přihlášení­ a sledování­ novinek.
mapa
Pokud bych měl shrnout výhody pro uživatele, tak v první­ řadě je to absence prostřední­ka – personální­ agentury – v procesu hledání­ práce. To je pro mě z pohledu zaměstnavatele i uchazeče velká výhoda, i když uznávám, že existují­ zaměstnavatelé kteří­ preferují­ filtrování­ uchazečů personální­ agenturou. Další­ výhodou je množství­ nabí­dek které nejsou na žádném jiném serveru agregovány (firma je má z různých důvodů jen na vlastní­m webu) – uchazeč si je musí­ vygooglovat. A hledat pracovní­ nabí­dky googlem není­ jednoduché – zkus vyhledat “programátor java Brno”. Ve výsledcí­ch je to samá agentura a job server. Konečně, špatný není­ ani počet nabí­dek,v databázi máme asi 900 aktuální­ch nabí­dek práce.
Z pohledu zaměstnavatele je velkou výhodou to, že se nemusí­ nikam registrovat a nikam nic vkládat. Prostě vystaví­ (nebo už má) nabí­dku práce na svém webu a tí­m se dostane do našeho katalogu. Další­ výhodou je, že se do katalogu nabí­dky zařazují­ bezplatně – personální­ agentury i job servery jsou poměrně drahé.
graf
Jestli Tě zají­má jak jsem k nápadu přišel, tož to bylo tak: Když jsem před nějakou dobou poprvé v životě hledal práci, využil jsem možností­ job serverů (jobs.cz,sprace.cz, …) a také personální­ch agentur. Nabí­dky které jsem našel mě moc neoslovily – samé “velká nadnárodní­ společnost hledá”. Nakonec jsem přece jen absolvoval pár pohovorů, všechny s negativní­m výsledkem. Nejsem si úplně jistý proč – možná nejsem kompatibilní­ s tí­mto typem firem… Nakonec jsem se rozhodl zkusit nají­t nějakou nabí­dku pomocí­ Google.Na 54. (!) stránce výsledků jsem našel firmu, která vyví­jí­ zají­mavý produkt a požádal o pohovor. Během první­ch 5 minut pohovoru už mi bylo jasné, že mě zaměstnají­…
Napadlo mě zkusit nabí­dky práce na Internetu hledat automaticky a zpří­stupnit je. Nápad se mi lí­bil a proto jsem oslovil kamaráda, se kterým jsem službu začal vyví­jet. Kamarád už bohužel z rodinných důvodů vzdal, takže jsem zbyl sám. Vývoj nám trval asi 2 roky. Z vnější­ho pohledu to tak nevypadá, ale museli jsme se poprat s netriviální­m množství­m technických problémů, namátkou: konstrukce crawleru který je s minimální­mi náklady schopen prohledat český Internet, detekce nabí­dky práce na stránce, detekce geolokace, tvorba webu, automatizace přidávání­ nových nabí­dek, administrativní­ nástroje, správa serverů, …
Do budoucna se dá uvažovat o expanzi do jiných oborů, pří­padně zemí­. Také by stálo za to zapracovat na detekci nabí­dek a rozší­řit geolokaci na úroveň ulice, … Vnitřně ale cí­tí­m, že teď je ten pravý čas zjistit, jestli je onalezen.czzájem mezi uživateli. Dokud nebudeme mí­t rozumnou denní­ návštěvnost, asi nemá cenu bavit se o finanční­ stránce jinak, než v úrovni konceptu. Pokud bude dostatek uživatelů,plánujeme monetizaci služby pomocí­ zvýhodňování­/zvýrazňování­ nabí­dek (jako Aukro, Ebay, …), pří­padně reklamy.
Tak. To je můj projekt.
Mám několik otázek, jimiž se trápí­m a budu vděčný za jakoukoliv radu:
  • UI & UX služby není­ ideální­. Je ale dostatečné? Udělat drobné opravy? Mám investovat do lepší­ho hned? Raději bych počkal na chví­li, kdy budu mí­t slušnou denní­ návštěvnost.
  • Existuje poptávka po tomto typu informací­? Přijde vám služba užitečná?
  • Cokoliv další­ho?
Děkuji předem za pří­padné zveřejnění­.
Jarek Kuboš
Spread the love

18 thoughts on “Představení­ projektu nalezen.cz

  1. Abych byl upří­mný, hodně mě poslední­ dobou Google štve. Často je velice nepoužitelný, málokdy pochopí­ co hledám, a věří­m, že dnes budou věci směřovat do specializovaných výhledávačů, takže fandí­m ať vám to vyjde.

  2. Zají­mavý nápad. Nejdří­v jsem si ří­kal, proč by někdo nešel na jobs.cz nebo tak něco. Asi je to tí­m že jednoduše nepopisuješ svůj nápad. Prostě jednou větou:

    “Hledám práci a chci se vyhnout personální­m agenturám a prostřední­kům” a je to 🙂

    No, jakožto grafik ti řeknu, že ten design je otřesný 🙂 Ale to sám ví­š (první­ krok k úspěchu). Nebylo by jednodušší­ to celé postavit na nějaké koupené wordpress šabloně nebo na bootstrapu? Neví­m o jaké částce “investování­” se baví­me, ale tipuji nižší­ tisí­ce Kč? To za to stojí­.

    Z hlediska UX je to také špatné. Na úvodní­ straně není­ téměř nic a neví­m co mám dělat. Já bych hned na první­ stranu dal nahoru vysvětlení­ o co jde (kratší­, ne čtyři dlouhé věty), velké polí­čko pro hledání­ a pod tí­m rovnou výpis nabí­dek. Celého horní­ho menu se zbav, ani jedna položka není­ podle mého názoru užitečná. Grafy si bude projí­ždět asi naprosté minimum lidí­, ale jestli na nich trváš, dal bych je do patičky jako šedé odkazy (stejně jako Kontakty). Možnost přidání­ rovnou zaměstnavatelem bych dal jako tlačí­tko někam doprava nahoru, výraznější­.

    No a je to, bude z toho jedna jediná, přehledná stránka s obsahem hned na dosah bez další­ho klikání­. Jo a přehodil bych formát kategorií­ ‘“ mí­sto 252xPython by samozřejmě mělo být něco jako Python (252) a když je někde nula, tak celou kategorii schovat (protože kdo na to klikne, když je tam 0?).

    Tolik velmi rychlý pohled nezaujatého a do problematiky neponořeného grafika 🙂

    1. Design mi prijde o.k. Jednoduchy a funkcni (samlozrejme nic extra, ale co potrebujes k najiti prace?Hezdy design je na nic,kdyz neni obsah). Samozrejme az na prvni uvodni stranku, ale to jsem ted psal, proste misto te zmatecne uvodni strany nastavit tuto rovnou s vyhledavanim http://www.nalezen.cz/top-cities a hotovo.

  3. Drzim palce. Na pracovne ponuky nie som odkazany ale ked som chcel ist, neuspesne, pracovat do zahranicia tak som mal zakazdym nervy z tych priblblych personalok a stupidnych inzeratov. Nehovoriac o tom ze zakazdy msa treba registrovat na nejaky web typu jobs, prfoesia a spol aby clvoek vobec moho lzareagovat na ponuku lebo nikto nedava kontakt priamo do inzeratu. Tak snad sa vam to rozbehne. Z tehcnickeho hlaidska vsak neviem ako by sa dobre dalo riesit ziskavanie ponuk pasivne bez ucasti zamestnavatelov. Crawler je sice odvazny krok ale osobne mi to nepride moc efektivne.

  4. Pěkný! Design je taková věc, to se dá ještě spatlat dohromady a zdá se mi, že to hlavní­ jsme pěkně udělaly 🙂

  5. Hned první­ stránka je taková nijaká, neví­m co mám vlastně dělat… přečtu si tedy nabí­dku v menu a jako první­ mne zaujme “přehledy”. To proto, že tam očekávám už nabí­dky práce. Myslí­m, že by měli být rovnou na první­ straně, nějak lépe graficky zpracovány.
    Proč se třeba ta mapa objeví­ až po kliknutí­ na “lokalita dosud nezadána”? Tohle mi přijde velice neintuitivní­. Mohla by být hned na první­ stránce.
    Jako další­, bych viděl hned někde na začátku body jak postupovat při vyhledávání­ – ale velice krátce.
    V přehledech jsou jen programátoři v různých městech. Trošku mě to zmátlo a ří­kal jsem si, jestli je to web pouze pro programátory? Ale on není­, co v přehledu není­ vůbec vidět. A to je škoda.

    Jinak tento koncept velice podporuji a rozhodně chválí­m! Hodně se mi lí­bí­ to čisté “grafické” prostředí­. Určitě bych si dal pozor na přidávání­ barev.
    Drží­m palce a věří­m, že se rozhodně bude dařit.

    1. Ano, urcite bych dal jako uvodni stranku toto: http://www.nalezen.cz/top-cities . At hned clovek muze zacit hledat praci a neztraci cas. Zamestnavatele si urcite vsimnoou dobre oznacene sekce Pro zamestnavatele. Jinak super projekt! Ono se dneska totiz nevyplati platit za hledani zamestnancu na Jobs.cz a podobne. Nejrychlejsi je hodit to na facebook do ruznych skupin na netu nebo na vlastni a zaplatit si treba promo na FB, nez klasicke predrazene jobs.cz atd., ktery je akorat pro nadnarodni firmy ci brigady (ale pro IT pozice se netykaji brigady zdarma). Takze napad na projekt urcite super! Jeste bych to klidne casem rozsiril i na dalsi pozice. Velke HR servery (jobs atd.) uz stejne budou mit pomalu odzvoneno.

  6. ale jo hele. neni to vubec spatnej napad! byt tebou, tak to rovnou tlacim na EU/global uroven.. Otestujte funkcnost na CZ, fajn, ale cim driv to nahodte i na jiny trhy.

    1. ten design…. to si dej na prvni misto v poradovniku. najdi si stranky so startupama, napr angel.co.. a inspiruj se designama co ted leti. a urcite do toho dejte penize.

    2. najdi online marketera/pr cloveka, ktery vi co dela. a rozbehnete to naplno.. Bud do toho date 200% casu, usili a penez, nebo to nema sanci. Ale na druhy strane pokud to zvladnete a neposerete, tak verim, ze z toho muze byt zajimavej projekt..

    PS: delat dva roky na takovymhle webu.. to musi mit dva programatori za mesic max dva hotovy.
    znamena to, ze ste lini prasata 🙂 budto si hodne vstoupite do svedomi, nebo to nevidim moc ruzove.

    ale kazdopadne drzim palce. fakt zajimavej napad. budu vas sledovat

  7. Špatné zpracování­ je jedna věc, ale hlavní­ problém vydí­m jinde.
    1) Nenapadá mě důvod, proč to zaměřit právě na programátory, kteří­ nemají­ problém nají­t zaměstnání­ – Jsou nedostatkovým zboží­m a umí­ použí­vat Google, takže je pravděpodobně ani nenapadne hledat jiný způsob, jak shánět nabí­dky.
    2) Zaměstnavatelé většinou velmi dobře vědí­, proč nedat nabí­dku třeba na jobs.cz, nebo někam jinam. Je to možná jednodušší­, než to dát na svůj web. Prostě o to nestojí­. Mě osobně strašně vadí­, když někdo kopí­ruje informace z našeho webu někam jinam. Když to dávám jen na svůj web, tak prostě nemám zájem, aby to bylo někde jinde. A nedovedu si představit funkční­ mechanismus, jak Ti firmy budou platit za zvýraznění­ jejich nabí­dky na Tvém webu, kam jsi je vložil bez jejich zájmu.

    1. Ad 1) IT je aktuální­ omezení­, chtěli jsme pro zjednodušení­ začí­t s malým záběrem. Do budoucna se plánují­ všechny profese.

      Ad 2) Obsah z webů zaměstnavatelů nekopí­rujeme. Vytvoří­me pouze krátkou citaci a malinkatý screenshot, slouží­cí­ k referenci na původní­ web. íšplně stejně to dělá Google nebo Seznam (http://search.seznam.cz/?q=nalezen tohle je úplně stejné množství­ informací­ jako máme my). Takže je otázka jestli ti vadí­ i běžné vyhledávače. Možná ti specializovaný hledač vadí­ ví­c, protože v něm jednotlivé stránky ví­c vyniknou? Každopádně se nás lze snadno zbavit – http://www.nalezen.cz/about-crawler

  8. Napad super, resite realny problem. Na zpracovani mi nesedlo, ze me prilis nutite cist dlouhe vety, nejake vysvetlivky, pritom to muze byt jednodussi. Kdyz tam prijdu, chci tam hned okno kam zadam misto a vyjede to pozice, rychle, neni treba nic vysvetlovat, kam klikat atd. Na vasem webu mi to celkove neprislo intuitivni. Jinak se mi to moc zamlouva. Mohl by tam byt potencial i na zahranicni mutaci – osobne jsem uplne rostla a jeste porad rostu jak me personalky otravuji a tvari se jako inzenyrske firmy. Zeme USA, obor civil engineering.

    Jeste by me zajimalo, muzete zverejnovat nabidky od zamestnavatelu aniz by vam hrozila zaloba ze to delate bez souhlasu?

    1. No, podle našeho názoru je miniaturní­ screenshot a úryvek textu pouze citace, která je na Internetu běžnou záležitostí­. íšplně stejně to dělá Google, Seznam, … V jejich pří­padě dokonce uchovávají­ velký screenshot a celou stránku. Naví­c lze jednoduše našeho robota zakázat http://www.nalezen.cz/about-crawler

  9. Vadí­ mně malé množství­ nabí­dek na stránku, musí­m stále stránkovat, což mě brání­ v rychlém procházení­ inzerátů.

    Narazil jsem na nepřesnosti: firma Altron se zobrazuje v Praze, kde má sí­dlo, ale hledá lidi do Brna.

    Jinak dobrý web, také mně to kdysy napadlo.

  10. Já bych spí­š zapracoval na responzivní­m designu a vyhodil obrovské javascriptové knihovny, který celý web jen zbytečně komplikují­ a zpomalují­.

    Naví­c bych řešil dří­v než návštěvnost použitelnost. Není­ nic horší­ho než když se web začne vyvýjet až po nějaké návštěvnosti. Jistě je to bussines, ale někdy je vhodnější­ udělat celý produkt komplet, takhle můžeš přijí­t o hodně lidí­ jen dí­ky “nedokonalému webu”. Na druhou stranu design jako takový bych neřešil, je to věcné a tak jak má být. A hlavně oceňuji nápad. Kdo hledá práci a nesnáší­ personální­ agentury ví­ o čem mluví­.

  11. Zdraví­m, zkoušeli jsme rozjet něco podobného tak kdyby měl někdo zájem tak se může podí­vat http://248.cz/ za zpětnou vazbu budu jenom rád 🙂 Hodně štěstí­ s projektem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *