Inovatorske dilema

Zrovna jsem si cetl knizku Innovator’s Dilemma ( od Clayton Christensen)a celou dobu jsem premyslel jestli najdu odpoved na podobne problemy, ktere mam v mensim meritku.

Mame rekordni zisky. Vsechno funguje dobre jak ma. Ale vidim, ze na nekterych trzich nam vznika spousta konkurence, ktera je agresivnejsi, nastavuje nizsi ceny, pouziva nove postovni metody. Mluvim tady hlavne o Rusku (pro nas obrovsky dulezity trh). Fedex, DHLa TNT v podstate vyklidili na tomto trhu pole. Americka posta take ztraci svoji pozici. Vznika spousta novych kuryrnich sluzeb, ktere to jejich misto nahrazuji. Stejne tak vznikaji nove preposilaci sluzby. Shipito melo vzdy silnejsi pozici prave s temi firmami, ktere ted tu bitvu v Rusku ztraceji. Mame u nich nejvetsi slevy. Jsme se s nimi schopni dobre domluvit. Nemame jazykovou barieru.

Ono to je obrovsky rozdil jednat s americany v americke pobocce. Nez jednat s ruskou firmou a marne hledat nekoho kdo umi anglicky. A nakonec zavest novou postovni metodu, ale s 3x mensi marzi.

To dilema je v tom, ze jsme na tom ted dobre. Vydelavame hodne penez. Ale v podstate nam v tom Rusku business klesa a bude klesat jeste vice. Takze bud musime neco radikalne zmenit nebo upadneme nebo tam tu bitvu ztratime. A ty zmeny budou bolestive.

Spread the love

14 thoughts on “Inovatorske dilema

  1. Ty uže negovorí­š po ruski? Teď v době ukrajinské krize jsem zjistil, že kupodivu jsem schopen aspoň rozumět, když už ne moc mluvit. S Rusy jsem kdysi na pár věcech spolupracoval a kupodivu se mi zdá, že jejich mentalita je nám bližší­ než mentalita Američanů. Tvojí­ výhodou by mělo být, že se s nimi dokážeš (na rozdí­l od jiné US konkurence) dohodnout. Já bych se toho tak nebál a zkusil s nimi jednat.

    1. No uprimne nektere veci jsou naprosto nadlidske usili se nejak dohodnout. Nevim jestli je to mentalitou.. treba totalni paranoia jen dodat cenik.. okamzite se ocekava, ze to chces na to, abys nekoho nejak ojebal. Ne na to abys s nimi zacal spolupracovat. Nebo mam partnery co kazdy rok prijedou a chteji se potkat, ale pak mesice na nic nereaguji.

      A rusky jsem neumel.. ani za komunismu.. kdyby nebyla revoluce tak asi propadnu.. pak me to odpustili.

      1. Vždyť to ří­kám, že Čechům by měla být jejich mentalita docela blí­zká 🙂 Jen je to ještě extrémnější­.
        Vidí­š, já musel z ruštiny ještě odmaturovat. Po dlouhé době jsem ruštinu teď několikrát použil tady na sjezdovkách v Heavenly – to bych nevěřil, co sem jezdí­ Rusů.

  2. Bylo by to škoda, rusko je trh který jde náhoru. Sice kupují­ levnější­ věcí­, ale zase často. Zatí­m si to nedokážu vysvětlit, neinzeruji tam, nemám shop v azbuce a přesto měsí­c od měsí­ce lepší­. Snad to pří­padné sankce nepohřbí­ (při vší­ úctě k okupované ukrajině).

  3. Pustit to, dokud to negeneruje ztrátu. Ví­m, že je to nejtěžší­ rozhodnutí­ vůbec

  4. co spustit vlastni kuryrni company do ruska? 🙂 Stejne je to o objemech a kdyz je mas tak najdes zpusob jak bejt levnej.

  5. Najmout někoho kdo mluví­ rusky i anglicky (ideálně slovanské národnosti – protože různé předsudky) žijí­cí­ho v Rusku nebo okolí­ a nechat ho domlouvat business v Rusku a nechat ho do US posí­lat smlouvy jenom na podpis?

  6. No nezavidim. Stalo se nam neco podobneho. Reseni bylo hledat jine zakazniky.

    Proti Rusku budou podle vseho uplatneny soft sankce. Znamej diplomat to rikal. Kdyz jsem se ptal co to znamena, tak ze to je totalni ekonomicka blokada, kdy se ofiko jedna, uzaviraji dohody, delaji ksefty. Ale neofiko se vytvareji administrativni brzdy, aby nic nemohlo fungovat. Cele rusko ma asi stejne velkou ekonomiku jako ma samotna Californie nebo v evrope Italie a podstatne prijmy ma jenom z ropy a plynu.

    A jestli si nekdo v Rusku mysli, ze od Slovenska po Japonsko bude hlavni silou Rusko, a ze to zaridi armada, tak Cinane na to asi maji jiny nazor a tu prilezitost na zmenu si nenechaji ujit.

  7. Rusko je zají­mavý trh a těžké je tam něco předví­dat. Za 5-6let práce co jsem s ní­m v styku “pracovně” málo kdy potkávám něco, že se děje tak jak má a můžu předví­dat jak se to skončí­ přibližně. Chování­ lidí­ je podobně těm v Česku docela velké, ale je potřeba pořád přemýšlet nad “ale”. Hodně lidí­ jde polským stylem prodávat s takovou marží­, že z toho si koupí­m pivo a tí­m to končí­, protože krom slabé ekonomické gramotnosti toho ví­c neví­ a nekoukají­ se dopředu a netuší­ co má být. Často vidí­m řetězec prodeje, který nějaké věci, která by se měla prodávat s max. 100% obchodní­ přirážkou, se prodává s 360%. Často musí­m si ří­kat, že hodně věcí­ se děje proti proudu. Dovolí­m si dát malinký odhad, že na dlouhé trati nad nimi vyhraješ, ale pro upřesnění­ musel by jsem se na ně kouknout blí­ž.
    Text vypadá nesrozumitelně, protože poradit pár řádky jde těžko.

  8. Neni to spis inovatorska lenost? Ze mas svy jisty. neco jako kvazipasivni klesajici prijem na klesajicim trhu. Jinak receno, ze jsi starej a uz se ti nechce bojovat tu samou bitvu jako mnohokrat predtim, mozna i proto, ze paradoxne vis jak na to a zas bys to vyhral.

    jinak je jasny, ze “by se melo inovovat”. jenze je taky jasny, ze jestli ted mas 20M+ assests a dejme tomu z Ruska s velkym usilim vytriskas vic nez v tom pasivnim umirani, tak to nebude tech 20G, cos tu tak nenapadne podstrcil mezi radky; budou to proste “jen” dalsi extra miliony

    jenze jak na tech 20G stejne zatim nevis, tak je mozna lepsi jit do toho Ruska a treba v prubehu te mravenci prace prijit na neco jinyho ne? clovek proste obcas a mozna vetsinu casu musi byt pokornej a spokojit se s malem

  9. Můj názor. Nevyzpytatelné Rusko vůbec neřeš a soustřeď se na rozví­jení­ té části obchodu, který funguje.

  10. Velká a úspěšná firma musí­ být něco jako Coca-Cola. Na trhu je sice milion sladkých vod s bublinkama, třeba i lepší­ch nebo mnohem levnější­ch, ale stejně pořád většina kupuje Coca-Colu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *