Obchod s vinem

Sem tam se me lidi ptaji jestli se mi rozjel startup s obchodem s vinem. Nerozjel. Predstavoval jsem si to o moc jednodussi nez to je. Ono to licensovani prodeje alkoholu v USA je doopravdy totalni chaos (pozustatek z doby po prohibici, kdy si kazdy stat udelal svoje zakony). Mam licenci na import, velkooobchod a prime prodeje pres Internet.Znamena to, ze muzu vino dovezt a prodat dalsim velkoobchodum. Muzu taky prodavat restauracim a normalnim obchodum v Kalifornii. A pak muzu posilat primo lidem jen v Kalifornii, kdyz objednaji pres Internet (nesmi ale treba prijit osobne vino vyzvednout nebo na ochutnavku). Nesmim vlastnit zadny retail obchod abych prodaval primo koncovym zakaznikum. A kdybych ten retail obchod vlastnil tak zase nesmim vino sam dovazet (musel bych kupovat od zabehlych distributoru). Verte mi, ze jsem vymyslel minimalne deset zpusobu jak ten obchod s vinem pojmout. Zkousel jsem ruzne pristupy. Nejvice nadeje a skutecneho zajmu jsem videl o nasledujici dva modely.

Uplne nejtezsi je najit odbyt. Vinarstvi po celem svete co chteji dovazet do USA je obrovske mnozstvi. Sami posilaji emaily a chteji nabizet sva vina. Chteji ale okamzity obchod. Nemaji trpelivost cekat na budovani znacky na novem trhu. Nechteji na nic cekat. Jen chteji prodat a dostat penize okamzite na ruku. Aby prodali tak nejlepsi je dostat dobry rating od casopisu jako Wine Spectator, Wine Enthusiast… Vetsina zakazniku, obchodu, restauraci nakupuje vino prave podle toho ratingu. Uspechy v zahranicnich soutezich (treba v Evrope) zakazniky z USA vubec nezajimaji. Na to aby vino dostalo rating, ale musi byt oficialne dovezeno do USA v urcitem mnozstvi (ne jedna krabice). Kdyz dostane dobry rating tak je to vyhra a bude se prodavat temer samo. Kdyz nedostane dobry rating tak se bude prodavat tezko, protoze konkurence je v USA obrovska. Nez prijdou vysledky ratingu tak muze ubehnout klidne 6 mesicu.Tohle se nechce nikomu moc riskovat. Dodavatele nechteji poslat vino na fakturu. Ja si nechci zaplnit sklad viny, ktere se pak vubec nemusi prodavat. Takze touto cestou jsem na nic kloudneho neprisel.

Dalsi moznost, kterou jsem zvazoval. Ozyva se mi relativne hodne lidi co chteji dovezt par kartonu. Nekde cestovali. Nasli vino co jim chutna a chteji dovezt 1-2 kartony. V USA se musi vyridit schvaleni etikety pro prodej. Musi treba na ni byt varovani, ze tehotne zeny nemaji pit alkohol. Jinak vino ani nejde dovezt. Pro poslani jednoho kartonu se to nevyplati. Doprava je velmi draha. Vyplaci se to tak dovezt aspon paletu vina (50 krabic po 12 lahvich). Jenze to je pro tuto zakaznickou skupinu zase moc. Oni by moc chteli, ale to co chteji se jim neda vyhovet. Samozrejme v nejake fantazii by bylo krasne mit komunitni server, kde se treba tito lidi daji dohromady a na tu paletu se poskladaji. Predstava je, ze treba ceske komunite se styska po vine z Moravy tak si dovezeme paletu a kazdy si pak vezmeme par kartonu. To by slo.

Nevim jestli by se z toho dal vybudovat nejaky solidnejsi business. Mozna ano, ale je to otazka. Ono pro me je vubec tezke venovat tomuto obchodu s viny moc energie. V Shipito mam prace vice nez dost a i mala zmena dokaze udelat stovky tisic dolaru rozdil. U takoveho startupu to chce hodne energie a usili a nez se vydela stovka tisic dolaru tak to bude hodne prace. Takze jak vidite moc dobre to s mym obchodovanim s vinem nevypada.

Spread the love

11 thoughts on “Obchod s vinem

  1. Moze retailer robit kostovku? Moze retailer predavat aj vino od Teba? Stale mam na pamati, ze je to obrovsky byznis v US. Kde vidiis horizont, ktory Ta viac motivuje sa do toho viac angazovat? Aky je vobec system degustacii v US?

  2. Je vidět, jak moc byrokracie dokáže škodit podnikateli i koncovému zákazní­kovi.
    A pokud jde o rating ví­n, je otázka, jak je takový rating ví­n v USA spravedlivý. Z mého oboru ví­m, jak moc je potřebné mí­t kontakty, něco ve stylu že tam zavolám: “Nazdar Tome, posí­lám vám tam svoje ví­no, tak mi tam na to dohlédni, ať nedopadne špatně…”.

    1. Spravedlivy neni.. je to ciste subjektivni vec. A nekdo takto rating da a rozhodne to vse.. a stejni lidi co jednou ohodnoti vino dobre ho podruhe ohodnoti spatne.. da se o tom precist dost na internetu…

  3. Dost draho vychadzaju aj poplatky za dovoz. Nakoniec dospejete k cene, ze ked chcete doviest flasku ktoru kupite za 8 EUR, tak velkoobchodna cena vyjde aj na 20 USD a viac. A nehovoriac o tom, ked vino chcete dat ohodnotit , ubehne 6 mesiacov a vinar od ktoreho ste vino kupili ho bude mat uz vypredane.

  4. Podle mě byznys – prodej ví­n je fajn, ale chtělo to začí­t, tak před padesáti lety. Soustředil bych se na něco nového nebo na byznys, který přináší­ reálné pení­ze a mohl by přinášet i ví­ce.

    Nabí­zet další­ch 10 druhů ví­n, když už je na trhu tisí­ce jiných je podle mě marnění­ drahocenného času a peněz.

  5. a ako sa vlastne dnes dari v US slovenskej double crosske? ma niekto insiderske info? asi si tym vsetkym museli prejst aj s alkoholom, takze ked sa velmi chce, tak to pojde

  6. No nějak to ten Gary Vaynerchuk zmáknul a je v tom úspěšný, tak to asi nějak jí­t musí­…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *