Trh s nemovitostmi v Las Vegas se zblaznil

Tohle mi dnes napsal agent se kterym jsem v minulosti spolupracoval:

Market is crazy, less than 3,500 homes in inventory, 40 to 50 offers on all foreclosures under $250K, going from $20 to $25K over market.

3500 domu na trhu je strasne malo. Kdyz jsem v Las Vegas bydlel tak normal bylo kolem 12 tisic domu na prodej. V dobe nejvetsiho boomu to kleslo na kolem 4-5 tisic. Ted je to jeste mene! V roce 2006-7 to bylo kolem 18 -20 tisic domu na prodej. Uz toto vam udela obrazek co se na tom trhu deje.

A jakmile je na necem vice zajemcu tak to nastava uplny blazinec. Jestlize na jeden dum napise offer vice nez 10 lidi tak to je fakt silenost.

Z tohoto pohledu me minule prodeje byly velkym neuspechem! Prodal jsem treba byty a domy skoro za dvojnasobek, ale ted ty ceny jsou o dalsich 50% nahore. Dum, ktery jsem predloni neprodal, protoze nikdo nechtel dat vice nez 120 tisic USD se ted prodava za cenu pres 200 tisic USD.

V dubu 2012 jsem napsal clanek:Nemovitosti v USA jak vydelavat ve velkema cituji sam sebe:-)Tohle je prilezitost, kde se daji skutecne vydelat velke penize a kdybych ted nekupoval sklady tak bych se do toho ve velkem pustil.

Z dnesniho pohledu to je videt, ze jsem mel jeste vice pravdu nez jsem si tehdy myslel. Za dva roky slo zdvoj nebo ztrojnasobit penize. A jeste si myslim, ze nejsme u konce. V nejblizsich 2-3 letech to stoupne o dalsich 40-50%. Ono je to kvuli tomu, ze ten propad v Las Vegas byl tak strasne drasticky. Ty dnesni ceny jsou porad 10-20% mene nez v roce 2002 nez vubec nejaky boom zacal. Proto je mozne mit tak obrovske narusty. Tohle je velky rozdil mezi Evropou v USA. V USA to jde vzdy mnohem agresiveneji nahoru a dolu. Ty vykyvy jsou obrovske. A v tomto jsou velke prilezitosti na vydelani penez (pro ty co jsou pripraveni).:-)

Spread the love

12 thoughts on “Trh s nemovitostmi v Las Vegas se zblaznil

  1. A myslis, ze je to dalsi bublina? Nejak si nedokazu odpovedet na otazku, kde se vzalo tolik novych zajemcu, a motivovanych kupcu, a to v tak kratkem case od posledni krize – navic jsou to kupci schopni preplacet – jinymi slovy, kde na to ty lidi vzali? Bez ohledu na to, ze ceny mohou byt “relativne” nizko, ekonomika se nezvedla natolik, aby se uplne zahojila…

    Zase pujcky?

    1. Tak ma to charakteristiku bubliny.. to davove silenstvi… ale na druhou strany ty ceny klesly tak strasne dolu, ze porad se prodava pod hranici tzv. replacement cost (ted treba jsou ty domy pod $100 za stopu). Takze zatim to bublina neni. Jsme ted tesne pod hranici za kterou stoji postavit dum novy.. takze to porad jeste stoupne. Otazka je co se stane za tech par let.. jestli to vystoupa znovu rapidne…Muj odhad je, ze se dostaneme na $150 za stopu a to bych bral jako porad OK cenu v Las Vegas.. v dobe vrcholu bubliny jsme byli kolem $200- $300 za stopu.

      1. Přesně tak. Ceny jsou pořád pod replacement cost a kupovat se dá skoro s jistotou, že to stoupne a vydělá se. Pro opatrné investory je to možná nyní­ ta správná doba, čekali až to začne růst.

            1. Nevim. Nejsem na to odbornik. Ale ja bych to za techto okolnosti vynechal. Vetsinou to budou kupovat lidi, co presne takhle zkousi vydelat a kupuji za ucelem spekulace, protoze si mysli, ze ta cena pod nakupku materialu nikdy jit nemuze – a ze uz to musi rust…

              Jako je mozny, ze par tech baraku za vysoke ceny pozdeji koupi mexicka mafie pro sve nejlepsi cleny a nebo bohati cinane pro svoje deti, a ze ti budou schopni zaplatit cokoliv, kdyz se jim nemovitost bude libit – takze nekdo na tom vydela – ale nezda se mi, ze by to byl ochoten koupit ten average Joe pro sebe a rodinu, aby to splacel a zil v tom leta. Na nizke ceny si vsichni strasne rychle zvyknou a jakmile opadne napor spekulantu, tak ty ceny pujdou jeste pod krizove ceny, protoze skutecnych kupcu bude minimum.

    2. Hodne lidi taky odlozilo nakup domu.. a ted se do toho vrhaji.. uroky jsou porad hodne dole, ale i tak dost lidi kupuje za cash.. no jsme zase v cyklu ktery jde nahoru.

    1. Sakra neštvi mě… Teď s tí­m nic neudělám, můj realitní­ agent je právě v Disneylandu 🙂
      Ten článek má naprostou pravdu, ale stejně bych tomuhle nikdy nevěřil: “In February, a record 59.5 percent of all existing homes sold in Southern Nevada were purchased with cash. Not all of those cash buyers are investors, 10 percent are paying cash to get a house to live in.”

  2. Člověk je snad věštec, aby věděl, že to měl podržet ještě déle a pak střelit? Zisk tam je, mohl být větší­, zamrzí­ to, ale rozhodně to není­ k pláči 🙂

  3. nevie sa odhadnut, kolko domov bolo kupenych na investiciu, ako si kupoval ty Johne?
    lebo ak teraz hraje trh kartam, tak sa lahko moze stat ze investori sa zacnu zbavovat svojik ativ, t.j. predavat domy a z 3500 domov na predaj moze byt zrazu 5000 domov na predaj a to opat upravi ceny atd atd.. Tu zacina ta hra, kedy majitel odhali peak cien a preda to najlepsie. Ale ja vravim, netreba byt chamtivy a radsej rpedat s istotou teraz, ako s moznym vacsim ziskom ale horkotazko, ak vobec..
    ps – to o tej fluktuacii trhu usa vs eu som si nikdy moc neuvedomil, otazne je dalej, ci to plati na vetko alebo len na vybraty segment trhu /teraz reality/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *